SRC Belgesi Nedir

SRC Belgesi Nedir?

SRC Belgesi Nedir?

SRC Belgesi Nedir, SRC Belgesi ile ilgili en çok sorulan sorulardan birisi de SRC Belgesinin anlamıdır. SRC kelimesi aynı zamanda Sürücü kelimesinin kısaltılmış halidir. Bir başka değişle SRC Belgesi, Ticari Taşıt Kullanma Belgesi olarak toplumda bilinmektedir. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında Yolcu veya Yük Taşımacılığı faaliyeti gösteren ve bunu meslek edinmiş sürücülerin alması zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesidir. SRC Belgesi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından sürücülere verilen bir belgedir. Eğitim ve sınavlarıMilli Eğitim Bakanlığı yapmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Yeterlilik Kursları tarafından eğitimleri verilmektedir. SRC Belgesi alırken SRC Merkezinizin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olmasına dikkat ediniz.

SRC Belgesi Nedir? sorusu genellikle sürücülerin bizlere yönelttiği sorulardan birisidir. Src sürücü kelimesinin sessiz harflerinin çıkartılarak kısaltılmış halidir. Kelime anlamı budur ve ticari olarak araç kullanacak kişilere verilen bir belgedir. Bu belgeye sahip olan birisi belge sınıfına göre ticari araçta faaliyet gösterebilir.

SRC Belgesi ticari amaç şartı ile yolcu veya yük taşımacılığı faaliyeti gösteren ve bunu meslek edinmiş ticari araç kullanıcılarının alması zorunlu ticari taşıt kullanım belgesidir. SRC Belgesi 2017 yılı itibari ile eğitim ve sınav yapıcılığı Milli Eğitim Bakanlığına verilmiştir. SRC Belgesinin düzenlenmesi ve verilmesi yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Yolcu veya yük olabileceği gibi uluslararası ve yurt içi olarak da kendi içerisinde ayrı bir sınıflandırma mevcuttur. SRC kelimesi Sürücü kelimesinin kısaltmasıdır. SRC Belgesi almak için en önemli şartlardan biri de en az B Sınıfı Ehliyet Belgesine sahip olunması gerekmektedir. Taşımacılık faaliyetine ve bu faaliyeti gerçekleştirdiği durum göz önünde bulundurularak en uygun SRC Belgesine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış ve yetkilendirilmiş bir SRC Merkezine başvurması gerekir. SRC Belgesi Başvurusu sonunda alacağı SRC Belgesi Eğitimi ile SRC Belgesi Sınavında 70 Başarı puan barajını geçerek SRC Belgesi almaya hak kazanır. SRC Belgesi Sınavları her ay yapılmaktadır. Bunun için 1 ayda SRC Belgesi alabilirsiniz, diyebiliriz.

Eğer; ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihi öncesine ait ise SRC Belgesi içine sınava girmeniz gerekmiyor. Sınavsız SRC Belgenizi E-Devlet üzerinden rahatlıkla alabilirsiniz. E-Devlet üzerinden SRC Belgesi alımını bilmiyorsanız. E-Devlet üzerinden Muafiyetli / Sınavsız SRC Alın yazımızı inceleyebilirsiniz.

SRC Belgesi Nedir

Src sürücü kelimesinin kısaltılmış halidir.

Kaç Çeşit Src Belgesi Vardır?

4 Adet SRC Belgesi bulunmaktadır.

  • SRC 1 Belgesi; uluslararası yolcu taşımacılığı belgesidir. Genellikle yurt dışı yolcu taşımacılığı yapan şoförler bu belgeyi tercih etmektedir. Türkiye’nin sınıra yakın olan Gürcistan ve Bulgaristan gibi ülkelere yolcu taşımacılığı yapan sürücüler SRC 1 Belgesini almaları zorunludur. SRC 1 Belgesi olmadan uluslararası yolcu taşımacılığı yapılamaz ve tespit edilmesi noktasında cezai işlem uygulanmaktadır.
  • SRC 2 Belgesi; yurt içi yolcu taşımacılığı belgesidir. Genellikle yurt içinde yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin tercih ettiği belgedir. Türkiye sınırları içerisinde şehirler arası ve şehir içinde tüm yolcu taşımacılığı yapan meslekler bu belgeyi almakla zorunludur. Öğrenci ve Personel Servisi, Taksi, Dolmuş, Özel Halk Otobüsü, Şehirler arası otobüs kullanan şoförler SRC 2 Belgesi almak zorundadır. SRC 2 Belgesi olmadan yurt içinde yolcu taşımacılığı faaliyeti yapılamaz ve tespit edilmesi noktasında hem ruhsat sahibine hemde araç sürücüsüne idari para cezası uygulanmaktadır.
  • SRC 3 Belgesi; uluslararası yük taşımacılığı belgesidir. Genellikle yurt dışına yük taşımacılığı yapan sürücüler bu belgeyi almaları zorunludur. En çok tercih edilen taşımacılık türüdür. TIR Şoförleri en çok SRC 3 Belgesini tercih etmektedir. TIR şoförlüğü yapılabilmesi içinde iş alımlarında firmalar özellikle SRC 3 Belgesi şartı aramaktadır. Yurt dışı yük taşımacılığı faaliyetinde bulunan şoförler SRC 3 Belgesi alması zorunludur. SRC 3 Belgesinin bulunmaması durumunda Gümrük Kapısında geçemez ve idari para cezası uygulanır.
  • SRC 4 Belgesi; yurt içi yük taşımacılığı belgesidir. Türkiye de en çok tercih edilen SRC Belgesidir. Yük taşımacılığı yapan sürücülerin genellikle aldığı SRC Belgesidir. Nakliyat, Evden Eve Taşımacılık, Sevkıyat, Gıda, Hediyelik Eşya, Kargo ve birçok sektörde ihtiyaç duyulan SRC 4 Belgesi zorunlu bir belgedir. Türkiye sınırları içerisinde yük taşımacılığı faaliyeti gösteriyorsanız SRC 4 Belgesini almak zorundasınız. SRC 4 Belgesi bulunmaması ve yük taşımacılığı faaliyetinin yapılması durumunda hem araç sahibine hemde sürücüsüne idari para cezası uygulanır.

Src Belgesi Kapsamları Nelerdir?

SRC Belgeleri kapsamları bakımında aslında büyük avantajlar sunuyor. Eğer siz Yolcu veya Yük taşımacılığı faaliyetini hem yurt içinde hem uluslararası yapmak istiyorsanız. Sadece uluslararası taşımacılık belgesini almanız yeterli olacaktır.

Özetle;

Src Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

SRC almak için öncelikli şartınız en az B Sınıfı ehliyetinizin olması gerekmektedir. Herhangi bir Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör gibi suçlardan sabıkası bulunmamış 18 yaşından büyük 66 yaşından gün almamış kişiler Src alabilirler.

Bu şartları sağlayan herkes Src alabilmektedir.

Src Belgesi Nasıl Alınır?

SRC almak için 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar;

Sınavlı SRC Belgesi Nasıl Alınır?

Sınavlı SRC bilindiği üzere sınava girilerek alınan ve 25.02.2003 tarihinden sonraki ehliyet sahiplerini kapsayan bir sistemdir. 40 soru üzerinden yapılan sınavda en az 28 soruyu doğru olarak cevaplamanız gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdirde sınavın iki etabı olan görsel uygulama sınavına tabi tutulursunuz. Burada sorulan 3 sorudan en az 2 adet soruyu doğru olarak cevapladığınız takdirde sınavı başarılı bitirerek belge almaya hak kazanırsınız.

Src Belgesi başına toplamda 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Her sınav harcı için sınav harç ücreti yansıyacaktır. Yazılı sınavdan başarılı olup görsel uygulama sınavından başarısız olanlar için de yine 4 sınav hakkı tabi alınır. Tekrar gireceğiniz sınav sadece görsel uygulama sınavı olacaktır.

İki aşamada da başarılı olmanız halinde 42 TL belge harç ücretini VakıfBank veya HalkBank‘a yatırmanız yeterli olacaktır.

Sınavsız SRC Nasıl Alınır?

Sınavsız SRC bilindiği üzere sınava girmeden alınan ve 25.02.2003 tarihinden önceki ehliyet sahiplerini kapsayan bir sistemdir. Sadece E-Devlet sistemi üzerinden Sınavsız SRC Başvurunuzu rahatlıkla yapabilirsiniz. Muafiyetli Sınavsız SRC Müracaat bilgilerine ulaşmak için sizlere detaylı olarak hazırladığımız “Muafiyetli SRC Nasıl Alınır” yazımızı detaylıca okuyunuz lütfen…

Src Müracaat Başvuru ve Diğer Durumlar

Src başvurunuzu yapmak için gerekli belgeleri tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ve ruhsatlı bir SRC, ODY ve ÜDY Merkezinize belgelerinizi ibraz ederek en erken sınav tarihi için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Başvurularınız ardından belirlenecek sınav tarihinde sınavınıza girerek, başarılı olduğunuz takdirde src belgenizi alabilirsiniz.

Src Gerekli Evraklar

SRC Belgesi Başvurularında sizlerden istenilecek gerekli evraklar;

  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
  • Diploma ve Sabıka Kaydı

bilgileri ile SRC Başvurusu yapabilirsiniz.

Src Fiyatları

SRC Belgesi fiyatları her sene değişiklik göstermektedir. SRC Belgesi fiyatlarıMilli Eğitim Bakanlığının öncülüğünde taban fiyat komisyonu tarafından istatistikler sonucu belirlenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı‘na bağlı Türkiye’de ki tüm SRC Kurslarının bu kurala uymaları zorunludur.

2022 SRC Belgesi Fiyatları;

Bu fiyatlara ek olarak gireceğiniz sınav başına 130 TL SRC Belgesi Milli Eğitim Bakanlığı Sınav Harcı bulunmaktadır. Başarılı olmanız halinde 42 TL SRC Belgesi Ulaştırma Bakanlığı Harcı olacaktır.

Src Fiyat Farklılıkları

İki belge almanız halinde;

ödeme yapacaklardır.

Src Diğer Masraflar

SRC Eğitim masrafının ziyadesinde 130 TL sınav harcınız bulunmaktadır. Her sınava girerken bu belgeyi yatırmanız gerekmektedir. SRC sınavından başarılı olduğunuz takdirde Vakıf veya Halk Bankasına 42 TL belge harç ücretini yatırmanız gerekmektedir.

SRC Belgesi Cezaları

Taşımacılık faaliyeti esnasında SRC Belgenizi olmaması hali ile uygulanacak idari para cezaları;

SRC 1 Belgesinin bulunmaması durumunda Uluslararası Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL,

SRC 2 Belgesinin bulunmaması durumunda Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL,

SRC 3 Belgesinin bulunmaması durumunda Uluslararası Yük Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL,

SRC 4 Belgesinin bulunmaması durumunda Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL

idari para cezası uygulanır.

SRC Belgesini Kimler Alabilir?

SRC Belgesini Kimler Almalıdır?, SRC Belgesi Kimlere Zorunludur?, SRC Belgesi Kimlere Gereklidir?, SRC Belgesi alacak şoförlerde bazı temel şartlar aranmaktadır;

  • En az B Sınıfı Ehliyet Belgesinin olması,
  • 66 Yaşından gün almamış olmaları,
  • Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı sabıka kaydının bulunmaması,

durumlarından en az birinin aksi olması halinde kişi SRC Belgesi alamaz.

SRC Belgesi Nereden Alınır?

SRC Belgesi 2017 itibari ile Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Daha önceden Ulaştırma Bakanlığına bağlı bulunan Ulaştırma ve Mesleki Yeterlilik Kursları artık eğitim ve sınav yapıcılığı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. SRC Belgesi almadan önce SRC Belgesi Başvurusunda bulunduğunuz SRC Merkezinizin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından SRC Belgesi vermeye yetkili olduğundan emin olun.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış ve yetkilendirilmiş kurumlardan SRC Belgesi alabilirsiniz. Tuzla Denge Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Yeterlilik Kursu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış bir eğitim kurumudur.

SRC Belgesi Veren Kurslar

İstanbul Denge SRC, ODY ve ÜDY Merkezi ile 0216 493 42 42 veya 0549 493 42 42 numaralı telefonlarından 09:00 / 20:00 saatlerinde ulaşabilirsiniz.

SRC Belgesi Olmadan Araç Kullanılır mı?

SRC Belgesi olmadan ticari amaç ile herhangi bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. SRC Belgesi taşımacılık yapan tüm sürücülerin alması zorunlu bir mesleki yeterlilik belgesidir. SRC Belgesi bulunmadığı halde taşımacılık faaliyetinde bulunan sürücülere hemde araç sahibine idari para cezası uygulanır.

  • SRC 1 Belgesi olmadığı halde Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL,
  • SRC 2 Belgesi olmadığı halde Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL,
  • SRC 3 Belgesi olmadığı halde Uluslararası Yük Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL,
  • SRC 4 Belgesi olmadığı halde Yurt İçi Yük Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL

idari para cezası uygulanır.

DEVAMINI OKU
SRC 1 Belgesi

SRC 1 Belgesi

SRC 1 Belgesi

SRC 1 Belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 1 Belgesi‘ne sahip otobüs, minibüs ve yolcu taşımacılığı yapılan herhangi bir araç ile Türkiye sınırları dışarısına çıkabilir ve yolcu taşımacılığı faaliyeti gösterilebilir.

SRC 1 Belgesini Kimler Alabilir?

SRC 1 Kimler Alabilir, Kimler SRC 1 Almak Zorundadır soruları genellikle SRC Kursumuza sorulan sorulardan bir kaçıdır. SRC 1 almanızda en önemli önceliklerden bir tanesi de Yolcu Taşımacılığı sektöründe görev yapıyorsanız zorunlu bir belgedir. SRC 1 ise size Uluslararası düzeyde yolcu taşımacılığı yapabilmenize olanak sağlar.

Aktif olarak veya ileride iş kariyeriniz dahilinde Yolcu Taşımacılığı var ise bu belgeyi almanız gerekir. Uluslararası veya Yurt içi düzeyinde otobüs, minibüs, taksi, dolmuş, özel halk otobüsü vb. yolcu taşıyan ticari araç kullanıyorsanız SRC 1 bulundurmanız zorunludur.

  • En az ilkokul mezunu,
  • En az B Sınıfı Ehliyet Belgesi,
  • Silah, uyuşturucu, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından sabıkasının olmaması

şartları ile SRC 1 almak mümkündür.

SRC 1 Belgesi Nasıl Alınır?

SRC 1 almak için eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihinden önce değilse SRC 1 Sınavına girerek SRC 1 alabilirsiniz. (Eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihi öncesiyse lütfen Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır yazımızı inceleyiniz.) SRC 1 alınacak eğitimlerde cezalar, trafik kuralları, çalışma ve dinlenme süreleri, ilk yardım, harita bilgisi, turizm ve yolcu taşımacılığı gibi dersleri içeren toplam 40 saatlik bir SRC 1 Eğitimine katılmanız gerekir. Eğitimler sonunda yapılacak SRC 1 Sınavından 70 veya üzeri puan almanız halinde SRC 1 Sınavından başarılı sayılır ve SRC 1 almaya hak kazanırsınız.

SRC 1 Belgesi Gerekli Evraklar

Genel olarak SRC Belgelerinde olduğu gibi SRC 1 Gerekli Evraklarda aynı şekildedir;

  • 2 adet Biyometrik Fotoğraf
  • Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
  • Diploma ve Sabıka Kaydı

bu belgeleri kayıt olacağınız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış SRC 1 Belgesi Eğitimi veren SRC 1 Belgesi Kurs Merkezine ibraz etmeniz ve başvurmanız gerekecektir.

SRC 1 Belgesi Kapsam (Avantaj)

  • SRC 1 uluslararası statüde kabul edilen bir SRC Belgesi olduğu için SRC 1 alan bir kişi SRC 2 almış sayılır.
  • Hem uluslararası hemde yurtiçi yolcu taşımacılığı faaliyetlerini göstermesi için SRC 1 yeterli olacaktır.

SRC 1 Belgesi Olmadan Araç Kullanmanın Cezası

SRC 1 olmadan ticari amaç ile herhangi bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. SRC 1 bulunmadığı halde uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan sürücülere hemde araç sahibine idari para cezası uygulanır.

Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapan SRC 1 Belgesi bulunmayan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL idari para cezası uygulanır.

SRC 1 Belgesi Sınav Tarihleri

SRC 1 Sınav Tarihleri ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü 01.01.2017 tarihinden sonra sürücülerin faydasına olacak bir değişikliğe imza atmıştır. Daha önceleri 3 ayda veya 5 ayda bir olan SRC 1 Sınavları her ay düzenlenmekte ve 1 Ayda SRC 1 Belgesi almanız öngörülmektedir. Her ayın 1’i ila 15’i arasında kayıt dönemi ve bir sonraki ayın 1’i ila 15’i sınav dönemi şeklinde düzenlenmektedir.

SRC 1 Belgesi Sınavı Nasıl Olur?

SRC 1 Sınavı Nasıl Olur sorusu özellikle ilk defa yazılan SRC Adaylarımız tarafından bizlere yöneltilen SRC Kursiyerleri için en önemli sorulardan bir tanesidir. SRC 1 Sınavı 2 farklı aşamadan oluşmaktadır. Hafta sonu düzenlenen SRC 1 Sınavları sabah 10:00 itibari ile yapılmaktadır.

  1. Aşama; Yazılı SRC 1 Sınavı : ilk gireceğiniz SRC Sınavı 40 sorudan oluşmaktadır. Yazılı olarak gireceğiniz SRC Sınavında en az 28 doğru yaparak 70 puan veya üzeri almanız gerekmektedir.
  2. Aşama; Sözlü / Görsel SRC 1 Sınavı : ilk girdiğiniz sınavın sonuçları panolarda listelenecektir. Başarılı olmanız halinde saat 13:00 ‘da 2. aşama olan Görsel SRC 1 Sınavına gireceksiniz. Sınav yapıcılar 3 adet Genel Kültür düzeyinde sizlere videolu soru izleteceklerdir. En az 2’sini doğru bilmeniz halinde sınavdan başarılı olacaksınız.

2 Aşamada da başarılı olan adaylarımız hemen ilk işi günü ile birlikte SRC 1 alabilirler.

SRC 1 Belgesi için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz takdirde bir sonraki sınava girebilirsiniz. Bir sonraki sınav için 1 ay beklemenize gerek olmamaktadır. Genellikle 15 günde bir ara sınav olacaktır. Toplam 4 hakkınızı kullanmanız durumunda tekrar SRC 1 Belgesi için kayıt olmanız gerekecektir.

SRC 1 Belgesi Sınav Sonuçlarının Açıklanması

SRC 1 Sınav Sonuçlarının açıklanması aynı gün içerisinde olacaktır. Gireceğiniz 2 aşamalı SRC Sınavı Sonuçlarını o gün öğrenebilirsiniz. 2. Aşama olan Görsel Sınav Sonuçlarınızdan emin değilseniz sınava girdikten sonraki ilk 3 iş günü içerisinde SRC Kursunuzdan detaylı öğrenebilirsiniz.

SRC 1 Belgesi Sınavından Başarısız Oldum Ne Yapmalıyım?

SRC 1 Sınavı için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz durumda devamındaki diğer hakkınızı kullanabilirsiniz. Tüm haklarınızı kullanmanız durumunda kaydınız silinir ve bir sonraki dönem için tekrar SRC 1 Kaydı yaptırmanız gerekir.

SRC 1 Belgesi Sınav Harcının Yatırılması

SRC 1 Sınav Harcı Milli Eğitim Bakanlığına kayıt olduğunuz SRC Merkezi tarafından yatırılır. Ücreti 2022 yılı SRC 1 Sınav Harcı 130 TL‘dir.

SRC 1 Belgesi Belge Harcının Yatırılması

SRC 1 Belge Harcı Ulaştırma Bakanlığına tarafınızdan yatırılır. VakıfBank veya HalkBank Bankalarının ATMlerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Başarılı olmanız halinde yatırılan Belge Harcı 2022 yılı itibari ile 42 TL‘dir.

SRC 1 Belgesi Eğitimleri

SRC 1 eğitimi verilen dersler;

  • Güvenli sürüş teknikleri
  • Ulaştırma Mevzuatı
  • Trafik Kuralları, Cezalar
  • Trafik Kazalarının Önlenmesi
  • Çalışma ve Dinlenme Süreleri
  • Davranış Psikolojisi
  • İletişim Teknolojileri
  • Gümrük, TIR ve Kaçakçılık Mevzuatı
  • Turizm Taşımacılığı
  • Düzenli Yolcu Taşımacılığı
  • Yasal Sorumluluklar ve Sigorta
  • Harita Okuma Bilgisi
  • İlk Yardım
  • Araç Bilgisi İle Ekonomik Araç Kullanımı

derslerinden eğitimler verilmektedir.

SRC 1 Belgesi Fiyatları

  • 2022 yılı SRC 1 Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Belgesi Fiyatı : 1400 TL
  • SRC 1 Belgesi Sınav Harcı : 130 TL
  • SRC 1 Belgesi Belge Ücreti : 42 TL

Sınavsız SRC 1 (Muafiyet) Belgesi Nedir?

Eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihinden önce ise Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır konulu yazımızı inceleyerek Muafiyetli SRC 1 Belgenizi alabilirsiniz.

DEVAMINI OKU
SRC 2 Belgesi

SRC 2 Belgesi

SRC 2 Belgesi

SRC 2 Belgesi, yurt içi yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 2 Belgesi‘ne sahip otobüs, minibüs ve yolcu taşımacılığı yapılan herhangi bir araç ile Türkiye sınırları içerisinde yolcu taşımacılığı faaliyeti gösterilebilir.

SRC 2 Belgesini Kimler Alabilir?

SRC 2 Kimler Alabilir, Kimler SRC 2 Almak Zorundadır soruları genellikle SRC Kursumuza sorulan sorulardan bir kaçıdır. SRC 2 almanızda en önemli önceliklerden bir tanesi de Yolcu Taşımacılığı sektöründe görev yapıyorsanız zorunlu bir belgedir. SRC 2 ise size Yurt İçi düzeyde yolcu taşımacılığı yapabilmenize olanak sağlar.

Aktif olarak veya ileride iş kariyeriniz dahilinde Yolcu Taşımacılığı var ise bu belgeyi almanız gerekir. Yurt içi düzeyinde otobüs, minibüs, taksi, dolmuş, özel halk otobüsü vb. yolcu taşıyan ticari araç kullanıyorsanız SRC 2 bulundurmanız zorunludur.

  • En az ilkokul mezunu,
  • En az B Sınıfı Ehliyet Belgesi,
  • Silah, uyuşturucu, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından sabıkasının olmaması

şartları ile SRC 2 almak mümkündür.

SRC 2 Belgesi Nasıl Alınır?

SRC 2 almak için eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihinden önce değilse SRC 2 Sınavına girerek SRC 2 alabilirsiniz. (Eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihi öncesiyse lütfen Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır yazımızı inceleyiniz.) SRC 2 alınacak eğitimlerde cezalar, trafik kuralları, çalışma ve dinlenme süreleri, ilk yardım, harita bilgisi, turizm ve yolcu taşımacılığı gibi dersleri içeren toplam 36 saatlik bir SRC 2 Eğitimine katılmanız gerekir. Eğitimler sonunda yapılacak SRC 2 Sınavından 70 veya üzeri puan almanız halinde SRC 2 Sınavından başarılı sayılır ve SRC 2 almaya hak kazanırsınız.

SRC 2 Belgesi Gerekli Evraklar

Genel olarak SRC Belgelerinde olduğu gibi SRC 2 Gerekli Evraklarda aynı şekildedir;

  • 2 adet Biyometrik Fotoğraf
  • Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
  • Diploma ve Sabıka Kaydı

bu belgeleri kayıt olacağınız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış SRC 2 Belgesi Eğitimi veren SRC 2 Belgesi Kurs Merkezine ibraz etmeniz ve başvurmanız gerekecektir.

SRC 2 Belgesi Olmadan Araç Kullanmanın Cezası

SRC 2 olmadan ticari amaç ile herhangi bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. SRC 2 bulunmadığı halde yurt içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan sürücülere hemde araç sahibine idari para cezası uygulanır.

Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı yapan SRC 2 Belgesi bulunmayan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL idari para cezası uygulanır.

SRC 2 Belgesi Sınav Tarihleri

SRC 2 Sınav Tarihleri ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü 01.01.2017 tarihinden sonra sürücülerin faydasına olacak bir değişikliğe imza atmıştır. Daha önceleri 3 ayda veya 5 ayda bir olan SRC 2 Sınavları her ay düzenlenmekte ve 1 Ayda SRC 2 Belgesi almanız öngörülmektedir. Her ayın 1’i ila 15’i arasında kayıt dönemi ve bir sonraki ayın 1’i ila 15’i sınav dönemi şeklinde düzenlenmektedir.

SRC 2 Belgesi Sınavı Nasıl Olur?

SRC 2 Sınavı Nasıl Olur sorusu özellikle ilk defa yazılan SRC Adaylarımız tarafından bizlere yöneltilen SRC Kursiyerleri için en önemli sorulardan bir tanesidir. SRC 2 Sınavı 2 farklı aşamadan oluşmaktadır. Hafta sonu düzenlenen SRC 2 Sınavları sabah 10:00 itibari ile yapılmaktadır.

  1. Aşama; Yazılı SRC 2 Sınavı : ilk gireceğiniz SRC Sınavı 40 sorudan oluşmaktadır. Yazılı olarak gireceğiniz SRC Sınavında en az 28 doğru yaparak 70 puan veya üzeri almanız gerekmektedir.
  2. Aşama; Sözlü / Görsel SRC 2 Sınavı : ilk girdiğiniz sınavın sonuçları panolarda listelenecektir. Başarılı olmanız halinde saat 13:00 ‘da 2. aşama olan Görsel SRC 2 Sınavına gireceksiniz. Sınav yapıcılar 3 adet Genel Kültür düzeyinde sizlere videolu soru izleteceklerdir. En az 2’sini doğru bilmeniz halinde sınavdan başarılı olacaksınız.

2 Aşamada da başarılı olan adaylarımız hemen ilk işi günü ile birlikte SRC 2 alabilirler.

SRC 2 Belgesi için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz takdirde bir sonraki sınava girebilirsiniz. Bir sonraki sınav için 1 ay beklemenize gerek olmamaktadır. Genellikle 15 günde bir ara sınav olacaktır. Toplam 4 hakkınızı kullanmanız durumunda tekrar SRC 2 Belgesi için kayıt olmanız gerekecektir.

SRC 2 Belgesi Sınav Sonuçlarının Açıklanması

SRC 2 Sınav Sonuçlarının açıklanması aynı gün içerisinde olacaktır. Gireceğiniz 2 aşamalı SRC Sınavı Sonuçlarını o gün öğrenebilirsiniz. 2. Aşama olan Görsel Sınav Sonuçlarınızdan emin değilseniz sınava girdikten sonraki ilk 3 iş günü içerisinde SRC Kursunuzdan detaylı öğrenebilirsiniz.

SRC 2 Belgesi Sınavından Başarısız Oldum Ne Yapmalıyım?

SRC 2 Sınavı için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz durumda devamındaki diğer hakkınızı kullanabilirsiniz. Tüm haklarınızı kullanmanız durumunda kaydınız silinir ve bir sonraki dönem için tekrar SRC 2 Kaydı yaptırmanız gerekir.

SRC 2 Belgesi Sınav Harcının Yatırılması

SRC 2 Sınav Harcı Milli Eğitim Bakanlığına kayıt olduğunuz SRC Merkezi tarafından yatırılır. Ücreti 2022 yılı SRC 2 Sınav Harcı 130 TL‘dir.

SRC 2 Belgesi Belge Harcının Yatırılması

SRC 2 Belge Harcı Ulaştırma Bakanlığına tarafınızdan yatırılır. VakıfBank veya HalkBank Bankalarının ATMlerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Başarılı olmanız halinde yatırılan Belge Harcı 2022 yılı itibari ile 42 TL‘dir.

SRC 2 Belgesi Eğitimleri

SRC 2 eğitimi verilen dersler;

  • Güvenli sürüş teknikleri
  • Ulaştırma Mevzuatı
  • Trafik Kuralları, Cezalar
  • Trafik Kazalarının Önlenmesi
  • Çalışma ve Dinlenme Süreleri
  • Davranış Psikolojisi
  • İletişim Teknolojileri
  • Turizm Taşımacılığı
  • Düzenli Yolcu Taşımacılığı
  • Yasal Sorumluluklar ve Sigorta
  • Harita Okuma Bilgisi
  • İlk Yardım
  • Araç Bilgisi İle Ekonomik Araç Kullanımı

derslerinden eğitimler verilmektedir.

SRC 2 Belgesi Fiyatları

  • 2020 yılı SRC 2 Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı Belgesi Fiyatı : 1260 TL
  • SRC 2 Belgesi Sınav Harcı : 130 TL
  • SRC 2 Belgesi Belge Ücreti : 42 TL

Sınavsız SRC 2 (Muafiyet) Belgesi Nedir?

Eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihinden önce ise Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır konulu yazımızı inceleyerek Muafiyetli SRC 2 Belgenizi alabilirsiniz.

DEVAMINI OKU
SRC 3 Belgesi

SRC 3 Belgesi

SRC 3 Belgesi

SRC 3 Belgesi, uluslararası yük taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 3 Belgesi‘ne sahip TIR, kamyon, kamyonet, kapalı kasa panelvan, küçük ticari araçlar (doblo, kangoo, caddy) ve yük taşımacılığı yapılan herhangi bir araç ile Türkiye sınırları dışarısına çıkabilir ve yük taşımacılığı faaliyeti gösterilebilir.

SRC 3 Belgesini Kimler Alabilir?

SRC 3 Kimler Alabilir, Kimler SRC 3 Almak Zorundadır soruları genellikle SRC Kursumuza sorulan sorulardan bir kaçıdır. SRC 3 almanızda en önemli önceliklerden bir tanesi de Yük Taşımacılığı sektöründe görev yapıyorsanız zorunlu bir belgedir. SRC 3 ise size Uluslararası düzeyde yük taşımacılığı yapabilmenize olanak sağlar.

Aktif olarak veya ileride iş kariyeriniz dahilinde Yük Taşımacılığı var ise bu belgeyi almanız gerekir. Uluslararası veya Yurt içi düzeyinde TIR, kamyon, kamyonet, kapalı kasa panelvan, küçük ticari araçlar (doblo, kangoo, caddy) vb. yük taşıyan ticari araç kullanıyorsanız SRC 3 bulundurmanız zorunludur.

  • En az ilkokul mezunu,
  • En az B Sınıfı Ehliyet Belgesi,
  • Silah, uyuşturucu, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından sabıkasının olmaması

şartları ile SRC 3 almak mümkündür.

SRC 3 Belgesi Nasıl Alınır?

SRC 3 almak için eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihinden önce değilse SRC 3 Sınavına girerek SRC 3 alabilirsiniz. (Eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihi öncesiyse lütfen Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır yazımızı inceleyiniz.) SRC 3 alınacak eğitimlerde cezalar, trafik kuralları, çalışma ve dinlenme süreleri, ilk yardım, harita bilgisi, gümrük, TIR, kaçakçılık mevzuatı ve yük taşımacılığı gibi dersleri içeren toplam 40 saatlik bir SRC 3 Eğitimine katılmanız gerekir. Eğitimler sonunda yapılacak SRC 3 Sınavından 70 veya üzeri puan almanız halinde SRC 3 Sınavından başarılı sayılır ve SRC 3 almaya hak kazanırsınız.

SRC 3 Belgesi Gerekli Evraklar

Genel olarak SRC Belgelerinde olduğu gibi SRC 3 Gerekli Evraklarda aynı şekildedir;

  • 2 adet Biyometrik Fotoğraf
  • Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
  • Diploma ve Sabıka Kaydı

bu belgeleri kayıt olacağınız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış SRC 3 Belgesi Eğitimi veren SRC 3 Belgesi Kurs Merkezine ibraz etmeniz ve başvurmanız gerekecektir.

SRC 3 Belgesi Kapsam (Avantaj)

  • SRC 3 uluslararası statüde kabul edilen bir SRC Belgesi olduğu için SRC 3 alan bir kişi SRC 4 almış sayılır.
  • Hem uluslararası hemde yurtiçi yük taşımacılığı faaliyetlerini göstermesi için SRC 3 yeterli olacaktır.

SRC 3 Belgesi Olmadan Araç Kullanmanın Cezası

SRC 3 olmadan ticari amaç ile herhangi bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. SRC 3 bulunmadığı halde uluslararası yük taşımacılığı faaliyetinde bulunan sürücülere hemde araç sahibine idari para cezası uygulanır.

Uluslararası Yük Taşımacılığı yapan SRC 3 Belgesi bulunmayan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL idari para cezası uygulanır.

SRC 3 Belgesi Sınav Tarihleri

SRC 3 Sınav Tarihleri ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü 01.01.2017 tarihinden sonra sürücülerin faydasına olacak bir değişikliğe imza atmıştır. Daha önceleri 3 ayda veya 5 ayda bir olan SRC 3 Sınavları her ay düzenlenmekte ve 1 Ayda SRC 3 Belgesi almanız öngörülmektedir. Her ayın 1’i ila 15’i arasında kayıt dönemi ve bir sonraki ayın 1’i ila 15’i sınav dönemi şeklinde düzenlenmektedir.

SRC 3 Belgesi Sınavı Nasıl Olur?

SRC 3 Sınavı Nasıl Olur sorusu özellikle ilk defa yazılan SRC Adaylarımız tarafından bizlere yöneltilen SRC Kursiyerleri için en önemli sorulardan bir tanesidir. SRC 3 Sınavı 2 farklı aşamadan oluşmaktadır. Hafta sonu düzenlenen SRC 3 Sınavları sabah 10:00 itibari ile yapılmaktadır.

  1. Aşama; Yazılı SRC 3 Sınavı : ilk gireceğiniz SRC Sınavı 40 sorudan oluşmaktadır. Yazılı olarak gireceğiniz SRC Sınavında en az 28 doğru yaparak 70 puan veya üzeri almanız gerekmektedir.
  2. Aşama; Sözlü / Görsel SRC 3 Sınavı : ilk girdiğiniz sınavın sonuçları panolarda listelenecektir. Başarılı olmanız halinde saat 13:00 ‘da 2. aşama olan Görsel SRC 3 Sınavına gireceksiniz. Sınav yapıcılar 3 adet Genel Kültür düzeyinde sizlere videolu soru izleteceklerdir. En az 2’sini doğru bilmeniz halinde sınavdan başarılı olacaksınız.

2 Aşamada da başarılı olan adaylarımız hemen ilk işi günü ile birlikte SRC 3 alabilirler.

SRC 3 Belgesi için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz takdirde bir sonraki sınava girebilirsiniz. Bir sonraki sınav için 1 ay beklemenize gerek olmamaktadır. Genellikle 15 günde bir ara sınav olacaktır. Toplam 4 hakkınızı kullanmanız durumunda tekrar SRC 3 Belgesi için kayıt olmanız gerekecektir.

SRC 3 Belgesi Sınav Sonuçlarının Açıklanması

SRC 3 Sınav Sonuçlarının açıklanması aynı gün içerisinde olacaktır. Gireceğiniz 2 aşamalı SRC Sınavı Sonuçlarını o gün öğrenebilirsiniz. 2. Aşama olan Görsel Sınav Sonuçlarınızdan emin değilseniz sınava girdikten sonraki ilk 3 iş günü içerisinde SRC Kursunuzdan detaylı öğrenebilirsiniz.

SRC 3 Belgesi Sınavından Başarısız Oldum Ne Yapmalıyım?

SRC 3 Sınavı için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz durumda devamındaki diğer hakkınızı kullanabilirsiniz. Tüm haklarınızı kullanmanız durumunda kaydınız silinir ve bir sonraki dönem için tekrar SRC 3 Kaydı yaptırmanız gerekir.

SRC 3 Belgesi Sınav Harcının Yatırılması

SRC 3 Sınav Harcı Milli Eğitim Bakanlığına kayıt olduğunuz SRC Merkezi tarafından yatırılır. Ücreti 2022 yılı SRC 3 Sınav Harcı 130 TL‘dir.

SRC 3 Belgesi Belge Harcının Yatırılması

SRC 3 Belge Harcı Ulaştırma Bakanlığına tarafınızdan yatırılır. VakıfBank veya HalkBank Bankalarının ATMlerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Başarılı olmanız halinde yatırılan Belge Harcı 2022 yılı itibari ile 42 TL‘dir.

SRC 3 Belgesi Eğitimleri

SRC 3 eğitimi verilen dersler;

  • Güvenli sürüş teknikleri
  • Ulaştırma Mevzuatı
  • Trafik Kuralları, Cezalar
  • Trafik Kazalarının Önlenmesi
  • Çalışma ve Dinlenme Süreleri
  • Davranış Psikolojisi
  • İletişim Teknolojileri
  • Tehlikeli Madde Taşımacılığı
  • Gümrük, TIR ve Kaçakçılık Mevzuatı
  • Yasal Sorumluluklar ve Sigorta
  • Harita Okuma Bilgisi
  • Güzergah ve Geçiş Belgeleri
  • İlk Yardım
  • Araç Bilgisi İle Ekonomik Araç Kullanımı

derslerinden eğitimler verilmektedir.

SRC 3 Belgesi Fiyatları

  • 2020 yılı SRC 3 Uluslararası Yük Taşımacılığı Belgesi Fiyatı : 1435 TL
  • SRC 3 Belgesi Sınav Harcı : 130 TL
  • SRC 3 Belgesi Belge Ücreti : 42 TL

Sınavsız SRC 3 (Muafiyet) Belgesi Nedir?

Eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihinden önce ise Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır konulu yazımızı inceleyerek Muafiyetli SRC 3 Belgenizi alabilirsiniz.

DEVAMINI OKU
SRC 4 Belgesi

SRC 4 Belgesi

SRC 4 Belgesi

SRC 4 Belgesi, yurt içi yük taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 4 Belgesi‘ne sahip TIR, kamyon, kamyonet, kapalı kasa panelvan, küçük ticari araçlar (doblo, kangoo, caddy) ve yük taşımacılığı yapılan herhangi bir araç ile Türkiye sınırları içerisinde yük taşımacılığı faaliyeti gösterilebilir.

SRC 4 Belgesini Kimler Alabilir?

SRC 4 Kimler Alabilir, Kimler SRC 4 Almak Zorundadır soruları genellikle SRC Kursumuza sorulan sorulardan bir kaçıdır. SRC 4 almanızda en önemli önceliklerden bir tanesi de Yük Taşımacılığı sektöründe görev yapıyorsanız zorunlu bir belgedir. SRC 4 ise size Yurtiçi düzeyde yük taşımacılığı yapabilmenize olanak sağlar.

Aktif olarak veya ileride iş kariyeriniz dahilinde Yük Taşımacılığı var ise bu belgeyi almanız gerekir. Yurt içi düzeyinde TIR, kamyon, kamyonet, kapalı kasa panelvan, küçük ticari araçlar (doblo, kangoo, caddy) vb. yük taşıyan ticari araç kullanıyorsanız SRC 4 bulundurmanız zorunludur. Genellikle evden eve, nakliyat, nakliye, kargo vb taşımacılık işlerini yapan şoförlerin SRC 4 alması zorunludur.

  • En az ilkokul mezunu,
  • En az B Sınıfı Ehliyet Belgesi,
  • Silah, uyuşturucu, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından sabıkasının olmaması

şartları ile SRC 4 almak mümkündür.

SRC 4 Belgesi Nasıl Alınır?

SRC 4 almak için eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihinden önce değilse SRC 4 Sınavına girerek SRC 4 alabilirsiniz. (Eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihi öncesiyse lütfen Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır yazımızı inceleyiniz.) SRC 4 alınacak eğitimlerde cezalar, trafik kuralları, çalışma ve dinlenme süreleri, ilk yardım, harita bilgisi, gümrük, TIR mevzuatı ve yük taşımacılığı gibi dersleri içeren toplam 36 saatlik bir SRC 4 Eğitimine katılmanız gerekir. Eğitimler sonunda yapılacak SRC 4 Sınavından 70 veya üzeri puan almanız halinde SRC 4 Sınavından başarılı sayılır ve SRC 4 almaya hak kazanırsınız.

SRC 4 Belgesi Gerekli Evraklar

Genel olarak SRC Belgelerinde olduğu gibi SRC 4 Gerekli Evraklarda aynı şekildedir;

  • 2 adet Biyometrik Fotoğraf
  • Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
  • Diploma ve Sabıka Kaydı

bu belgeleri kayıt olacağınız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış SRC 4 Belgesi Eğitimi veren SRC 4 Belgesi Kurs Merkezine ibraz etmeniz ve başvurmanız gerekecektir.

SRC 4 Belgesi Olmadan Araç Kullanmanın Cezası

SRC 4 olmadan ticari amaç ile herhangi bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. SRC 4 bulunmadığı halde yurt içi yük taşımacılığı faaliyetinde bulunan sürücülere hemde araç sahibine idari para cezası uygulanır.

Yurtiçi Yük Taşımacılığı yapan SRC 4 Belgesi bulunmayan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL idari para cezası uygulanır.

SRC 4 Belgesi Sınav Tarihleri

SRC 4 Sınav Tarihleri ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü 01.01.2017 tarihinden sonra sürücülerin faydasına olacak bir değişikliğe imza atmıştır. Daha önceleri 3 ayda veya 5 ayda bir olan SRC 4 Sınavları her ay düzenlenmekte ve 1 Ayda SRC 4 Belgesi almanız öngörülmektedir. Her ayın 1’i ila 15’i arasında kayıt dönemi ve bir sonraki ayın 1’i ila 15’i sınav dönemi şeklinde düzenlenmektedir.

SRC 4 Belgesi Sınavı Nasıl Olur?

SRC 4 Sınavı Nasıl Olur sorusu özellikle ilk defa yazılan SRC Adaylarımız tarafından bizlere yöneltilen SRC Kursiyerleri için en önemli sorulardan bir tanesidir. SRC 4 Sınavı 2 farklı aşamadan oluşmaktadır. Hafta sonu düzenlenen SRC 4 Sınavları sabah 10:00 itibari ile yapılmaktadır.

  1. Aşama; Yazılı SRC 4 Sınavı : ilk gireceğiniz SRC Sınavı 40 sorudan oluşmaktadır. Yazılı olarak gireceğiniz SRC Sınavında en az 28 doğru yaparak 70 puan veya üzeri almanız gerekmektedir.
  2. Aşama; Sözlü / Görsel SRC 4 Sınavı : ilk girdiğiniz sınavın sonuçları panolarda listelenecektir. Başarılı olmanız halinde saat 13:00 ‘da 2. aşama olan Görsel SRC 4 Sınavına gireceksiniz. Sınav yapıcılar 3 adet Genel Kültür düzeyinde sizlere videolu soru izleteceklerdir. En az 2’sini doğru bilmeniz halinde sınavdan başarılı olacaksınız.

2 Aşamada da başarılı olan adaylarımız hemen ilk işi günü ile birlikte SRC 4 alabilirler.

SRC 4 Belgesi için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz takdirde bir sonraki sınava girebilirsiniz. Bir sonraki sınav için 1 ay beklemenize gerek olmamaktadır. Genellikle 15 günde bir ara sınav olacaktır. Toplam 4 hakkınızı kullanmanız durumunda tekrar SRC 4 Belgesi için kayıt olmanız gerekecektir.

SRC 4 Belgesi Sınav Sonuçlarının Açıklanması

SRC 4 Sınav Sonuçlarının açıklanması aynı gün içerisinde olacaktır. Gireceğiniz 2 aşamalı SRC Sınavı Sonuçlarını o gün öğrenebilirsiniz. 2. Aşama olan Görsel Sınav Sonuçlarınızdan emin değilseniz sınava girdikten sonraki ilk 3 iş günü içerisinde SRC Kursunuzdan detaylı öğrenebilirsiniz.

SRC 4 Belgesi Sınavından Başarısız Oldum Ne Yapmalıyım?

SRC 4 Sınavı için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz durumda devamındaki diğer hakkınızı kullanabilirsiniz. Tüm haklarınızı kullanmanız durumunda kaydınız silinir ve bir sonraki dönem için tekrar SRC 4 Kaydı yaptırmanız gerekir.

SRC 4 Belgesi Sınav Harcının Yatırılması

SRC 4 Sınav Harcı Milli Eğitim Bakanlığına kayıt olduğunuz SRC Merkezi tarafından yatırılır. Ücreti 2022 yılı SRC 4 Sınav Harcı 130 TL‘dir.

SRC 4 Belgesi Belge Harcının Yatırılması

SRC 4 Belge Harcı Ulaştırma Bakanlığına tarafınızdan yatırılır. VakıfBank veya HalkBank Bankalarının ATMlerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Başarılı olmanız halinde yatırılan Belge Harcı 2022 yılı itibari ile 42 TL‘dir.

SRC 4 Belgesi Eğitimleri

SRC 4 eğitimi verilen dersler;

  • Güvenli sürüş teknikleri
  • Ulaştırma Mevzuatı
  • Trafik Kuralları, Cezalar
  • Trafik Kazalarının Önlenmesi
  • Çalışma ve Dinlenme Süreleri
  • Davranış Psikolojisi
  • İletişim Teknolojileri
  • Tehlikeli Madde Taşımacılığı
  • Yasal Sorumluluklar ve Sigorta
  • Harita Okuma Bilgisi
  • Güzergah ve Geçiş Belgeleri
  • İlk Yardım
  • Araç Bilgisi İle Ekonomik Araç Kullanımı

derslerinden eğitimler verilmektedir.

SRC 4 Belgesi Fiyatları

  • 2022 yılı SRC 4 Yurtiçi Yük Taşımacılığı Belgesi Fiyatı : 1260 TL
  • SRC 4 Belgesi Sınav Harcı : 130 TL
  • SRC 4 Belgesi Belge Ücreti : 42 TL

Sınavsız SRC 4 (Muafiyet) Belgesi Nedir?

Eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihinden önce ise Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır konulu yazımızı inceleyerek Muafiyetli SRC 4 Belgenizi alabilirsiniz.

DEVAMINI OKU
SRC 5 Belgesi

SRC 5 Belgesi

SRC 5 Belgesi

SRC 5 Belgesi, tehlikeli madde taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 5 Belgesi‘ne sahip TIR, kamyon, Yakıt Tankeri, Tanker ve kamyonet gibi araçları kullanarak tehlikeli madde taşımacılığı faaliyeti gösterilebilir. SRC 5 alabilmek için SRC 3 Belgesi veya SRC 4 Belgesinden en az birine sahip olunması zorunluluğu bulunmaktadır. SRC 3 Belgesi veya SRC 4 Belgesine sahip olmadan SRC 5 Belgesi almanız mümkün değildir.

SRC 5 Belgesini Kimler Alabilir?

SRC 5 Kimler Alabilir, Kimler SRC 5 Almak Zorundadır soruları genellikle SRC Kursumuza sorulan sorulardan bir kaçıdır. SRC 5 almanızda en önemli önceliklerden bir tanesi de Tehlikeli Madde Taşımacılığı sektöründe görev yapıyorsanız zorunlu bir belgedir. SRC 5 ise size tehlikeli madde taşımacılığı yapabilmenize olanak sağlar.

Aktif olarak veya ileride iş kariyeriniz dahilinde Tehlikeli Madde Taşımacılığı var ise bu belgeyi almanız gerekir. TIR, kamyon, Yakıt Tankeri, Tanker ve kamyonet gibi tehlikeli madde ticari araç kullanıyorsanız SRC 5 bulundurmanız zorunludur. Genellikle petrol, kimyasal gıda, tüp vb. taşımacılık işlerini yapan şoförlerin SRC 5 alması zorunludur.

  • En az ilkokul mezunu,
  • En az B Sınıfı Ehliyet Belgesi,
  • SRC 3 Belgesi veya SRC 4 Belgesinden en az birine sahip olunması,
  • Silah, uyuşturucu, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından sabıkasının olmaması

şartları ile SRC 5 almak mümkündür.

SRC 5 Belgesi Gerekli Evraklar

Genel olarak SRC Belgelerinde olduğu gibi SRC 5 Gerekli Evraklarda aynı şekildedir;

  • 2 adet Biyometrik Fotoğraf
  • Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
  • Diploma ve Sabıka Kaydı
  • SRC 3 veya SRC 4 Belgesi Fotokopisi

bu belgeleri kayıt olacağınız Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanmış SRC 5 Eğitimi veren SRC 5 Belgesi Kurs Merkezine ibraz etmeniz ve başvurmanız gerekecektir.

SRC 5 Belgesi Olmadan Araç Kullanmanın Cezası

SRC 5 olmadan ticari amaç ile herhangi bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. SRC 5 bulunmadığı halde tehlikeli madde taşımacılığı faaliyetinde bulunan sürücülere hemde araç sahibine idari para cezası uygulanır.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapan SRC 5 bulunmayan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL idari para cezası uygulanır.

SRC 5 Belgesi Sınav Tarihleri

Aşağıda sizlere sunduğumuz 2022 SRC 5 Belgesi Sınav Tarihlerine ulaşabilirsiniz.

  • 27 Şubat 2022 – Pazar Saat 10:00
  • 24 Nisan 2022 – Pazar Saat : 10:00
  • 25 Haziran 2022 – Cumartesi Saat 10:00
  • 17 Eylül 2022 – Cumartesi Saat 10:00
  • 03 Aralık 2022 – Cumartesi Saat 10:00
DEVAMINI OKU
Muafiyetli SRC Belgesi

Muafiyetli SRC (Sınavsız SRC) Belgesi Nasıl Alınır?

Muafiyetli SRC (Sınavsız SRC) Belgesi Nasıl Alınır?

Genel olarak Muafiyetli SRC Belgesi ile bilinen çok yanlışlıklar vardır. Sınavsız SRC Belgesi almak için sadece ehliyet tarihiniz önemlidir. Bu işlemleri gerçekleştirmek için illa bir SRC Merkezi veya SRC Kursundan almanız gerekmemektedir. Bu işlemleri kendinizde yapabilmektesiniz. Sizlere kısaca Muafiyetli SRC Belgesini Nasıl Alırım? sorusunun cevabını açıklayacağız.

Öncelikle Muafiyetli SRC Belgesi alabilmeniz için ehliyeti aldığınız tarihin 25.02.2003 tarihinden önce olması gerekmektedir. Aldığınız ehliyet belgesinin sınıfına göre de alacağınız SRC Belgeleri farklılık göstermektedir. Örneğin;

25.02.2003 tarihi öncesi B ehliyet belgesine sahip birisi Muafiyetli SRC 2 (Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı) ve SRC 4 (Yurtiçi Yük Taşımacılığı) Belgelerini alabilmektedir.

25.02.2003 tarihi öncesi E ehliyet belgesine sahip birisi ise Muafiyetli SRC 1 (Uluslararası Yolcu Taşımacılığı) ve SRC 3 (Uluslararası Yük Taşımacılığı) Belgelerini alabilir.

Yine 25.02.2003 tarihinden önce aldığınız C veya D belgelerine göre de alacağınız SRC Belgesi farklılık gösterecektir. C Belgesine sahip birisi SRC 2 ve SRC 3, D belgesine sahip birisi ise SRC 1 ve SRC 4 belgesini alacaktır.

Tekrar hatırlatmakta fayda var; SRC 1 ve SRC 3 Belgeleri Uluslararası geçerliliği olan taşımacılık belgeleridir. Bu belgeleri aldığınız SRC 1 Belgesi SRC 2 Belgesini ve SRC 3 Belgesi de SRC 4 Belgesini kapsayacaktır.

SRC 2 ve SRC 4 Belgeleri ise Yurtiçi geçerliliği olan taşımacılık belgesidir. Bu belgeler ile Yurtiçinde taşımacılık faaliyetlerinde bulunabilirsiniz. Bu belgeler SRC 1 ve SRC 3 belgesini kapsamamaktadır.

Şimdi gelelim Sınavsız yani Muafiyetli SRC Belgesi‘ni nasıl alacağımıza, bizlere öncelikle iki unsur gerekmektedir. Bunlar;

  • 25.02.2003 tarihinden önce alınmış ehliyet belgesi
  • E-Devlet şifresi (çünkü işlemlerimizi E-devlet üzerinden gerçekleştireceğiz)

5 dakikada SRC Belgesi almaya hazır mısınız?

Hadi başlayalım.

Sınavsız Muafiyetli SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Sınavsız SRC Belgesi alabilmek için öncelikle e-devlet sistemine girişimizi yapıyoruz.

Öncelikle E-Devlet sistemine TC Kimlik numaramızı ve Şifremizi yazarak giriş yapıyoruz.


Sınavsız Muafiyetli SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Arama butonuna “Muafiyetli SRC” yazıp aratıyoruz.

Karşımıza çıkan arama ekranına “Muafiyetli SRC” yazıyoruz ve karşımıza ilk çıkan “Muafiyetli SRC Belgesi Başvuru (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı)” yazısına tıklıyoruz.


Sınavsız Muafiyetli SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Muafiyetli SRC ekranından gerekli alanları dolduruyoruz.

Karşımıza bu ekran gelecektir. Artık Muafiyetli SRC Başvuru ekranındayız, buradan sonrasında sizlerden Ehliyet Bilgilerinizi isteyecektir. Hemen devam edelim.


Sınavsız Muafiyetli SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Gösterildiği şekilde tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde giriyoruz.
  1. İstenilen Belge Türü; Buradan ehliyet belgenize uyan yani şöyle ki 25.02.2003 tarihinden önce aldığınız ehliyet B sınıfı ise SRC 2 Belgesini eğer E sınıfı veya D sınıfı ise SRC 1 Belgesini seçiyoruz. Tekrar “Yeni Başvuru” yaparken de, B sınıfı ise SRC 4 Belgesini eğer E sınıfı veya C sınıfı ise SRC 3 belgesini seçiyoruz.
  2. Ehliyet ili ise ehliyet belgeniz üzerinde yazan ili seçiyorsunuz.
  3. Ehliyet ilçe ise yine ehliyet belgeniz üzerindeki ilçeyi seçiyoruz.
  4. Ehliyet Belge No ise yeni ehliyetler 5 numaralı alanda yazar 6 rakamdan oluşur. Yeni ehliyet belgelerinde ise Belge No olarak ön yüzde bulunur.
  5. Ehliyet Belge Seri No ise yeni ehliyet belgelerinde arkada sağ en altta bulunan harf ve numaradan oluşur. Eski ehliyette arkada dikey bir şekilde yazılan harf ve numaralardır.

Tüm bilgilerinizi eksiksiz doldurduktan sonra “Başvur” butonuna tıklıyoruz.


Sınavsız Muafiyetli SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Başvuru gönderildikten sonra bankaya gerekli harcı yatırmanız gerekiyor.

Gördüğünüz gibi işlemimiz başarılı oldu. VakıfBank veya HalkBanka‘sına Belge başına 42 TL ücret yatırarak belgemi aktif edebilirim. İki belge aldığınız 42 TL + 42 TL = 84 TL şeklinde olacaktır. + 4 TL ‘de banka komisyonu ile 88 TL karşılığında SRC Belgelerinizi almış olacaksınız. Bankaya gitmeden önce 2. belgeyi de almayı unutmayın. Yeni Başvuru butonuna basarak 2. belgenizi de aynı işlemleri yaparak alabilirsiniz. Bankaya gittiğinizde Vezneden TC Kimlik numaranız ile harcınızı yatırabilirsiniz. Gün içerisinde de E-Devlet Sistemi üzerinden çıktınızı alabilirsiniz. SRC Belgesi veya Sınavsız SRC Belgesi Ulaştırma Bakanlığı Harcı Nasıl Yatılır? başlıklı yazımız da Sınavsız SRC Belgesi Harcınızı rahatlıkla yatırabilirsiniz.


Sınavsız Muafiyetli SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Sorgulama ekranına e-devlet üzerinden ulaşıyoruz.

Başvuruyu yaptık, Harçları yatırdık. Peki Muafiyetli SRC (Sınavsız SRC) Belgesini nasıl alacağız? Yine E-Devlet Sistemine giriş yapıyoruz. Arama yerine “Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama” yazıyoruz. İlk çıkan yere “Mesleki Yeterlilik Belgesi Sogulama/Düzenleme (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı)” yazısına tıklıyoruz.


Sınavsız Muafiyetli SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Sınavsız SRC Belgesini sorguladığımızda belgelerimiz liste halinde çıkıyor.

Belge Oluştur dediğiniz belgenizi oluşturup, indirdikten sonra yazdırabilirsiniz. Yazdırdığınız belge ile artık SRC Belgeniz olacaktır. Hayırlı olsun. Teknik destek almak ve yardımcı olmamız isterseniz arayabilirsiniz. Yardımın ve yapabileceğiniz işin ücreti olmaz. Sizlere seve seve yardımcı olabiliriz. Bizleri 09:00 ile 20:00 saatleri arasında dilediğiniz kadar arayabilirsiniz.

DEVAMINI OKU
SRC Belgesi Cezalar

SRC Belgesi Cezaları

SRC Belgesi Cezaları

Taşımacılık faaliyeti esnasında SRC Belgenizi olmaması hali ile uygulanacak idari para cezaları;

SRC 1 Belgesinin bulunmaması durumunda Uluslararası Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL,

SRC 2 Belgesinin bulunmaması durumunda Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL,

SRC 3 Belgesinin bulunmaması durumunda Uluslararası Yük Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL,

SRC 4 Belgesinin bulunmaması durumunda Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL

idari para cezası uygulanır.

SRC Belgesi olmadan ticari amaç ile herhangi bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. SRC Belgesi taşımacılık yapan tüm sürücülerin alması zorunlu bir mesleki yeterlilik belgesidir.

SRC Belgesi bulunmadığı halde taşımacılık faaliyetinde bulunan sürücülere hemde araç sahibine idari para cezası uygulanır.

  • SRC 1 Belgesi olmadığı halde Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL,
  • SRC 2 Belgesi olmadığı halde Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL,
  • SRC 3 Belgesi olmadığı halde Uluslararası Yük Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL,
  • SRC 4 Belgesi olmadığı halde Yurt İçi Yük Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL

idari para cezası uygulanır.

DEVAMINI OKU
SRC Belgesi Başvuru

SRC Belgesi Müracaat Başvuru

SRC Belgesi Müracaat Başvuru

SRC başvurunuzu yapmak için gerekli belgeleri tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ve ruhsatlı bir SRC, ODY ve ÜDY Merkezinize belgelerinizi ibraz ederek en erken sınav tarihi için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Başvurularınız ardından belirlenecek sınav tarihinde sınavınıza girerek, başarılı olduğunuz takdirde src belgenizi alabilirsiniz.

SRC Belgesi Veren Kurslar

İstanbul Denge SRC, ODY ve ÜDY Merkezi ile 0216 493 42 42 veya 0549 493 42 42 numaralı telefonlarından 09:00 / 20:00 saatlerinde ulaşabilirsiniz.

DEVAMINI OKU
  • 1
  • 2