Muafiyetli SRC (Sınavsız SRC) Belgesi Nasıl Alınır?
Muafiyetli SRC (Sınavsız SRC) Belgesi Nasıl Alınır?
Genel olarak Muafiyetli SRC Belgesi ile bilinen çok yanlışlıklar vardır. Sınavsız SRC Belgesi almak için sadece ehliyet tarihiniz önemlidir. Bu işlemleri gerçekleştirmek için illa bir SRC Merkezi veya SRC Kursundan almanız gerekmemektedir. Bu işlemleri kendinizde yapabilmektesiniz. Sizlere kısaca Muafiyetli SRC Belgesini Nasıl Alırım? sorusunun cevabını açıklayacağız.
Öncelikle Muafiyetli SRC Belgesi alabilmeniz için ehliyeti aldığınız tarihin 25.02.2003 tarihinden önce olması gerekmektedir. Aldığınız ehliyet belgesinin sınıfına göre de alacağınız SRC Belgeleri farklılık göstermektedir. Örneğin;
25.02.2003 tarihi öncesi B ehliyet belgesine sahip birisi Muafiyetli SRC 2 (Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı) ve SRC 4 (Yurtiçi Yük Taşımacılığı) Belgelerini alabilmektedir.
25.02.2003 tarihi öncesi E ehliyet belgesine sahip birisi ise Muafiyetli SRC 1 (Uluslararası Yolcu Taşımacılığı) ve SRC 3 (Uluslararası Yük Taşımacılığı) Belgelerini alabilir.
Yine 25.02.2003 tarihinden önce aldığınız C veya D belgelerine göre de alacağınız SRC Belgesi farklılık gösterecektir. C Belgesine sahip birisi SRC 2 ve SRC 3, D belgesine sahip birisi ise SRC 1 ve SRC 4 belgesini alacaktır.
Tekrar hatırlatmakta fayda var; SRC 1 ve SRC 3 Belgeleri Uluslararası geçerliliği olan taşımacılık belgeleridir. Bu belgeleri aldığınız SRC 1 Belgesi SRC 2 Belgesini ve SRC 3 Belgesi de SRC 4 Belgesini kapsayacaktır.
SRC 2 ve SRC 4 Belgeleri ise Yurtiçi geçerliliği olan taşımacılık belgesidir. Bu belgeler ile Yurtiçinde taşımacılık faaliyetlerinde bulunabilirsiniz. Bu belgeler SRC 1 ve SRC 3 belgesini kapsamamaktadır.
Şimdi gelelim Sınavsız yani Muafiyetli SRC Belgesi‘ni nasıl alacağımıza, bizlere öncelikle iki unsur gerekmektedir. Bunlar;
- 25.02.2003 tarihinden önce alınmış ehliyet belgesi
- E-Devlet şifresi (çünkü işlemlerimizi E-devlet üzerinden gerçekleştireceğiz)
5 dakikada SRC Belgesi almaya hazır mısınız?
Hadi başlayalım.
Öncelikle E-Devlet sistemine TC Kimlik numaramızı ve Şifremizi yazarak giriş yapıyoruz.
Karşımıza çıkan arama ekranına “Muafiyetli SRC” yazıyoruz ve karşımıza ilk çıkan “Muafiyetli SRC Belgesi Başvuru (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı)” yazısına tıklıyoruz.
Karşımıza bu ekran gelecektir. Artık Muafiyetli SRC Başvuru ekranındayız, buradan sonrasında sizlerden Ehliyet Bilgilerinizi isteyecektir. Hemen devam edelim.
- İstenilen Belge Türü; Buradan ehliyet belgenize uyan yani şöyle ki 25.02.2003 tarihinden önce aldığınız ehliyet B sınıfı ise SRC 2 Belgesini eğer E sınıfı veya D sınıfı ise SRC 1 Belgesini seçiyoruz. Tekrar “Yeni Başvuru” yaparken de, B sınıfı ise SRC 4 Belgesini eğer E sınıfı veya C sınıfı ise SRC 3 belgesini seçiyoruz.
- Ehliyet ili ise ehliyet belgeniz üzerinde yazan ili seçiyorsunuz.
- Ehliyet ilçe ise yine ehliyet belgeniz üzerindeki ilçeyi seçiyoruz.
- Ehliyet Belge No ise yeni ehliyetler 5 numaralı alanda yazar 6 rakamdan oluşur. Yeni ehliyet belgelerinde ise Belge No olarak ön yüzde bulunur.
- Ehliyet Belge Seri No ise yeni ehliyet belgelerinde arkada sağ en altta bulunan harf ve numaradan oluşur. Eski ehliyette arkada dikey bir şekilde yazılan harf ve numaralardır.
Tüm bilgilerinizi eksiksiz doldurduktan sonra “Başvur” butonuna tıklıyoruz.
Gördüğünüz gibi işlemimiz başarılı oldu. VakıfBank veya HalkBanka‘sına Belge başına 42 TL ücret yatırarak belgemi aktif edebilirim. İki belge aldığınız 42 TL + 42 TL = 84 TL şeklinde olacaktır. + 4 TL ‘de banka komisyonu ile 88 TL karşılığında SRC Belgelerinizi almış olacaksınız. Bankaya gitmeden önce 2. belgeyi de almayı unutmayın. Yeni Başvuru butonuna basarak 2. belgenizi de aynı işlemleri yaparak alabilirsiniz. Bankaya gittiğinizde Vezneden TC Kimlik numaranız ile harcınızı yatırabilirsiniz. Gün içerisinde de E-Devlet Sistemi üzerinden çıktınızı alabilirsiniz. SRC Belgesi veya Sınavsız SRC Belgesi Ulaştırma Bakanlığı Harcı Nasıl Yatılır? başlıklı yazımız da Sınavsız SRC Belgesi Harcınızı rahatlıkla yatırabilirsiniz.
Başvuruyu yaptık, Harçları yatırdık. Peki Muafiyetli SRC (Sınavsız SRC) Belgesini nasıl alacağız? Yine E-Devlet Sistemine giriş yapıyoruz. Arama yerine “Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama” yazıyoruz. İlk çıkan yere “Mesleki Yeterlilik Belgesi Sogulama/Düzenleme (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı)” yazısına tıklıyoruz.
Belge Oluştur dediğiniz belgenizi oluşturup, indirdikten sonra yazdırabilirsiniz. Yazdırdığınız belge ile artık SRC Belgeniz olacaktır. Hayırlı olsun. Teknik destek almak ve yardımcı olmamız isterseniz arayabilirsiniz. Yardımın ve yapabileceğiniz işin ücreti olmaz. Sizlere seve seve yardımcı olabiliriz. Bizleri 09:00 ile 20:00 saatleri arasında dilediğiniz kadar arayabilirsiniz.